CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Cand apelam la un psiholog pentru copii

 

De multe ori parintii se afla in situatii problematice sau delicate in care nu sunt siguri ca procedeaza corect fata de copiii lor. De aceea, apelarea la sfaturile unui psiholog pentru copii este adesea un ajutor important care ofera sprijin in ce priveste evolutia copilului, relatia dintre parinti si copii si desfasurarea vietii de familie in general. Pentru parintii care sunt in cautarea unui psiholog pentru copii in Cluj, dar si pentru orice parinte dornic sa afle mai mult despre dezvoltarea psihica a copiilor, iata cateva informatii importante legate de importanta si oportunitatea apelarii la serviciile unui pshiholog pentru copii si modul in care se desfasoara consultatia:

 

Efectele benefice ale colaborarii cu un psiholog pentru copii

Colaborarea cu un psiholog pentru copii poate fi benefică pentru copil și părinții acestuia în situații variate. Psihologul poate oferi asistență pentru dezvoltarea copilului în diferite arii (competențe emoționale, sociale, cognitive), cum ar fi:

  • prevenția sau remedierea unor probleme de comportament, emoții și  sănătate mentală,
  • adaptarea copilului la situații sau contexte noi (de exemplu, adaptarea la mediul școlar, adaptarea la o schimbare în situația familială: divorț, deces),
  • luarea unor decizii potrivite copilului (de exemplu, pentru orientarea școlară/ vocațională),
  • aplicarea unor principii care să faciliteze creșterea performanțelor școlare ale copilului.

De asemenea, efectuând o evaluare pliată pe motivul solicitării dumneavoastră, psihologul pentru copii vă poate oferi o imagine corectă asupra situației copilului, privind oricare dintre aspecte de mai sus.

 

Cand este util sa apelam la un psiholog pentru copii?

 

Poate fi util să consultați un psiholog pentru copii în diferite imprejurari:
 
  • in momentul în care aveți îngrijorări în ceea ce privește comportamentul sau emoțiile copilului,
  • sunteti preocupati de ritmul în care se dezvoltă și modul în care face față cerințelor de la școală și de acasă (social, emoțional, cognitiv, motric),
  • în cazurile în care vă confruntați cu probleme de educare (parenting)
  • daca doriți să sprijiniți adaptarea și dezvoltarea personală a copilului.

 

Cum se desfasoara o consultatie psihologica pentru copii la centrul CEICA din Cluj?

 

Un consult psihologic care vizează copilul începe cu un interviu cu părinții, în care se discută posibilele îngrijorări sau obiective ale părinților (motivul solicitării serviciilor psihologice), sunt explicate principiile și detaliile colaborării (confidențialitatea informațiilor, tarif, în ce va consta evaluarea sau intervenția) și se stabilește un plan al viitoarelor întâlniri. 

Evaluarea poate presupune completarea unor chestionare de către părinți (și, în unele cazuri, de către educator/ învățător/ profesor), precum și evaluarea directă a copilului (prin interviu, chestionare, teste sub forma unor jocuri sau exerciții) de catre psiholog.
 
În funcție de natura problemei și de rezultatele evaluării, se stabilesc apoi numărul de ședințe și obiectivele intervenției pe care psihologul o va realiza cu copilul și/ sau familia.
 
Centrul de Evaluare și Intervenție la Copii și Adolescenți (CEICA) din Cluj găzduiește o echipă multidisciplinară de specialiști în sănătate mentală (psihologi pentru copii, psihopedagogi, logopezi), cu o bogată experiență în evaluarea și intervenția în cazul problematicilor psihologice care țin de copii și de adolescenți și având la dispoziție o paletă largă de instrumente de evaluare adaptate pe populația românească.