CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Evaluarea dezvoltarii

 

 

 Evaluarea nivelului de dezvoltare 

 (3-12 ani)

   

Statutul de părinte vine cu bucurii şi impliniri imense. E firesc. La fel de fireşti sunt şi grijile pe care ni le facem pentru copiii noştri, chiar şi atunci când aparent nu prea avem motive.

Iată câteva dintre întrebările cu care ne confunăm ca părinţi de copii mari şi mici: „Se dezvoltă copilul meu în ritmul potrivit pentru vârsta sa?”, „Mi se pare că piciul meu e peste nivelul celorlalţi... O fi  doar părerea mea de părinte?”, „De cele mai multe ori copilul meu nu poate sta atent nici cinci minute atunci când îi citesc o poveste. E normal?”, „Mi se pare că nu vorbeşte atât de bine ca ceilalţi copii de vârsta lui. Să fie oare ceva problemă?” etc.

Centrul nostru poate să răspundă acestor întrebări prin implementarea programului „ Evaluarea nivelului de dezvoltare.

           

Utilitate

 În urma unei astfel de evaluări – cu probe validate ştiinţific şi adaptate pe populaţie românească -  veţi obţine afla dacă dezvoltarea neuropsihologică a copilului dumneavoastră urmează un traseu normal de dezvoltare. De asemenea, vă oferim recomandări pentru promovarea dezvoltării şi, dacă este cazul, pentru remedierea deficitelor existente.

            Sunt evaluate următoare domenii funcţionale:

ü  Atenţie şi funcţii executive

ü  Limbaj

ü  Memorie şi învăţare

ü  Domeniul senzoriomotor

ü  Procesare vizuospaţială

            Pe lângă acestea, pentru copiii prescolari am inclus în acest pachet instrumentele de screening a dezvoltării ( nivel cognitiv, emoţional, social, motric, autonomie personală)

 

Cum se realizează evaluarea

   PAS 1. Informaţii preliminare: După ce primim solicitarea din partea dvs., unul dintre specialiştii CEICA vă va contacta pentru a stabili, de comun acord, termenii colaborării

   PAS 2. Completarea unui set de formulare: Evaluarea presupune completarea, de către părinte, a unui set formulare cuprinzând informaţii despre copil și familie. Acestea ne vor ajuta să individualizăm procesul de evaluare şi să interpretăm mai acurat rezultatele obţinute.

   

              PAS 3. Evaluarea copilului cu probe specifice: Pentru evaluarea nivelului de dezvoltare neuropsihologică sunt necesare 2- 4 întâlniri cu copilul. Numărul întâlnirilor variază în funcţie de o serie de factori care ţin de copil sau context şi care pot să influenţeze performanţa la probe (ex: vârsta copilului, oboseală, agitaţie, capacitate atenţională scăzută, etc.)  

             PAS 4. Analiza rezultatelor: Rezultatele sunt analizate prin compararea lor cu cele obţinute de un eşantion semnificativ de copii de aceaşi vârstă şi sex. Integrarea tuturor informaţiilor şi interpretarea lor este realizată de specialistul centrului nostru.

 PAS 5. Raport de evaluare: În final, veţi obţine un raport de evaluare cuprinzând informaţiile despre copil, rezultatele evaluării, concluzii şi recomandări pentru promovarea dezvoltării. Raportul final va fi prezentat şi explicat de specialistul responsabil de caz.

 

 Ce presupune din partea părintelui şi copilului

 

 ü  Completarea formularelor de către părinţi

               o   aproximativ 15 minute

  ü  2-4 întâlniri cu copilul pentru aplicarea probelor de evaluare a dezvoltării.

               o   durata şi numărul întâlnirilor este variabil, în funcţie de caracteristicile copilului.

  ü  1 întâlnire faţă în faţă sau online (videochat) pentru prezentarea Raportului

                                                o   aproximativ 45 minute

  

Contactaţi-ne!

 Dacă acest serviciu de evaluare răspunde dorinţelor dumneavoastră, ne puteţi contacta la:

            Telefon: 0756 164 680

E-mail: ceica@cognitrom.ro

Site:  completând formularul de contact pe de site-ul nostru ceica.cognitrom.ro, secţiunea „Contact”

 

 După ce primim solicitarea, veţi fi contactat în cel mai scurt timp de către specialistul care se va ocupa de copilul dumneavoastră. Împreună, veţi decide cele mai potrivite soluţii pentru desfăşurarea procesului de evaluare.

 

 Răspundem cu plăcere întrebărilor dumneavoastră, la aceleaşi date de contact.

   

 

Vă aşteptăm!