CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Evaluarea sanatatii mintale / diagnostica

 

 

Evaluarea sănătăţii mintale / evaluare diagnostică

 ( 3-19 ani )

 

Copii şi adolescenţii sunt supuşi în mod constant unor provocări de adaptare. Între schimbările inerente dezvoltării, vulnerabilităţi individuale şi factori de mediu cu caracter negativ, nu este de mirare că 1 din 5 copii se confruntă cu probleme de sănătate mentală (conform unui studiu al OMS). Din fericire, adesea problemele copilăriei sunt tranzitorii sau pot fi soluţionate prin intervenţie specializată.

Dacă vă îngrijorează anumite emoţii sau comportamente ale copilului dumneavoastră (hiperactivitate, dificultăţi de atenţie acasă sau la grădiniţă/şcoală, frici, tristeţe, anxietate de separare, anxietate de performanţă, dificultăţi în relaţionarea socială etc.) vă propunem serviciul nostru „Evaluare a sănătăţii mentale/Evaluare complexă”.

           

Utilitate

 La finalul unei astfel de evaluări veţi afla dacă copilul dumneavoastră poate fi diagnosticat ca având o problemă de sănătate mintală. Specialistul nostru va investiga detaliat toate aspectele care vă îngrijorează sau pe care doriţi să le remediaţi ­– acesta fiind primul pas pentru dezvoltarea unui plan de intervenţie personalizat.

           

Cum se realizează evaluarea

 PAS 1. Informaţii preliminare: După ce primim solicitarea din partea dumneavoastră, unul dintre specialiştii CEICA vă va contacta pentru a stabili, de comun acord, termenii colaborării.

             PAS 2. Completare de formulare şi chestionare:  Evaluarea presupune completarea unui set de formulare şi chestionare de către părinte şi copil/adolescent (în funcţie de vârsta şi simptomele acestuia). Un alt actor relevant în evaluare este cadrul didactic, fiind rugat să răspundă întrebărilor cuprinse în instrumentele de evaluare dedicate – implicarea acestuia este recomandată, dar nu obligatorie. (citiţi mai multe despre implicarea cadrului didactic în evaluare)

 

              PAS 3. Interviu cu părinţii:  O etapă importantă a evaluării este realizarea interviului cu părinţii. Acesta se poate desfăşura faţă în faţă (la sediul CEICA) sau online (videochat) – conform preferinţelor dumneavoastră.

          PAS 4. Evaluarea directă a copilului sau adolescentului: În funcţie de vârsta şi simptomele copilului/adolescentului, evaluarea poate cuprinde una sau mai multe din următoarele metode de evaluare: interviu, realizarea de diferite probe psihologice în prezenţa evaluatorului, observarea comportamentală în mediul natural (ex: observarea copilului la grădiniţă). Evaluarea copilului se poate realiza pe parcursul a 1-2 şedinţe.

           PAS 5. Analiza rezultatelor: Rezultatele testelor psihologice sunt analizate prin compararea lor cu cele obţinute de un eşantion semnificativ de copii de aceaşi vârstă şi sex. Analiza, integrarea informaţiilor şi interpretarea lor este realizată de specialistul centrului nostru.

           PAS 6: Raport de evaluare: La final, veţi obţine un raport de evaluare cuprinzând rezultatele şi concluziile evaluării. Raportul final va fi prezentat şi explicat de către psihologul responsabil de caz şi vor fi oferite recomandări pentru intervenţie. 

     

 Ce presupune din partea părintelui şi copilului/adolescentului

ü  Completarea formularelor şi chestionarelor

                                       o   aproximativ 50 minute pentru părinte

            o   durata completării chestionarelor pentru adolescent este variabilă, în funcţie de vârstă şi specificul cazului (între 10 minute – 4 ore)

ü  2-3 şedinţe de evaluare cu părintele (faţă în faţă şi/sau online) şi copilul (faţă în faţă)

o   aproximativ 45 minute fiecare

ü  Facilitarea relaţiei cu cadrul didactic – după cerinţele cazului şi preferinţele familiei

o   timp necesar pentru completarea chestionarelor: aproximativ 30 minute

o   timp pentru observaţie la grupă: 1-2 ore în contexte diferite

ü  1 întâlnire faţă în fă sau online (videochat) pentru prezentarea Raportului

o   aproximativ 45 minute

 

 

Contactaţi-ne!

 Dacă acest serviciu de evaluare răspunde dorinţelor dumneavoastră, ne puteţi contacta prin:

 Telefon: 0756 164 680

 E-mail: ceica@cognitrom.ro

 Site: completând formularul de contact pe de site-ul nostru ceica.cognitrom.ro, secţiunea „Contact”

După ce primim solicitarea, veţi fi contactat în cel mai scurt timp de către specialistul responsabil de caz. Împreună veţi decide cele mai potrivite soluţii pentru desfăşurarea procesului de evaluare.

 

Răspundem cu plăcere întrebărilor dumneavoastră, la aceleaşi date de contact.

 

  

Vă aşteptăm!