CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Evaluarea psihologica a adolescentilor

 

Adolescența este o perioadă de transformări, care pregătește tranziția către viața adultă și responsabilitățile aferente. Fiecare tânăr, respectiv fiecare familie, trăiește în mod diferit această perioadă, care poate fi caracterizată prin conflicte, dar și printr-o serie de modificări pozitive care anunță maturizarea. Pentru a intelege mai bine aceste Toate aceste aspecte pot fi intelese si tinute sub control mai usor de catre parinti daca se apeleaza la evaluarea psihologica a adolescentului. 

Evaluarea psihologica pentru adolescenti - necesitate

Departe de a fi perioada de criză care sperie toți părinții, adolescența este un timp al descoperirii de sine. Tinerii se distanțează ușor de părinți, iar prietenii primesc o importanță sportită. Ei pun întrebări, problematizează, doresc să aibă experiențe noi în încercarea de a își defini propriile păreri, valori, abilități, interese, mod de se comporta... propria identitate. Prin evaluarea psihologica a adolescentilor, psihologul ii poate asista pe acestia în procesul de explorare, oferind o serie de informații cu privire la personalitatea/temperamentul tânerilor, abilitățile lor, interese, felul de a gândi, emoții și comportamente.  
 

Evaluarea psihologica pentru adolescenti - semnale de alarma

Chiar dacă imaginea adolescentului rebel și aflat mereu în conflict cu părinții este una exagerată și nu descrie marea majoritate a tinerilor, se întâmplă uneori ca adolescentii și/sau familiile lor să se confrunte cu o serie de provocări, pe care nu sunt siguri cum să le gestioneze. De asemenea, se întâmplă ca adulții să observe în comportamentul, emoțiile, atitudinile tânărului schimbări drastice sau îngrijorătoare cum sunt: pierderi sau creșteri semnificative în greutate, probleme cu somnul, chiulul repetat de la școală, note proaste, discuții sau glume despre sinucidere, tendințe de izolare, semne că fumează/bea/consumă droguri, probleme de comportament la școală, încălcări ale legii etc. De regulă, aceste tipuri de comportamente constituie un semnal al faptului că este necesara evaluarea psihologica a adolescentului, fiind momentul ca parintii sa consulte un specialist.
 

Evaluarea psihologica pentru adolescenti  - foarte utila in evolutia scolara

Dincolo de familie și prieteni, școala reprezintă unul dintre domeniile cele mai importante ale vieţii adolescentului şi o preocupare constantă a părinţilor. Indiferent de rezultatele obţinute în mediul educaţional, prin evaluarea psihologica specialistul poate ajuta elevul să îşi cunoască mai bine punctele tari şi aspectele care trebuie îmbunătăţite, pentru obţinerea unei performanţe şcolare mai bune.
 
De asemenea, consilierea şi orientarea în carieră este o nevoie reală la vârsta adolescenţei, însă prea puţin adresată. Încă din şcoala generală şi liceu, este util ca elevii să se implice activ în explorarea propriilor caracteristici şi a lumii ocupaţiilor, pentru a lua decizii privitoare la traseul lor educaţional în cunoştinţă de cauză şi în acord cu ceea ce li se potriveşte cel mai bine. 
 

Desfasurarea si efectele evaluarii psihologice a adolescentilor

 
În cadrul Centrului de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți (CEICA) vă oferim o gamă variată de servicii de evaluare psihologica adresate adolescentilor, atât cu scop de autocunoaștere, cât și pentru diagnostic. În funcție de motivele pentru care adolescentul/părinții se adresează specialistului, evaluarea poate avea grade diferite de complexitate. Cel mai adesea, procesul presupune unul sau mai multe interviuri cu părinții, una sau mai multe întâlniri cu adolescentul, completarea unor chestionare, probe de evaluare psihologică.
 
Identificarea problemelor/stabilirea unui diagnostic adesea presupune evaluari comprehensive din punct de vedere medical, psihologic și al dezvoltării.  Evaluarea psihologica a adolescentilor pornește de la identificarea comportamentelor și simptomelor prezente ale tinerilor, în relație cu o serie de aspecte (emoționale, sociale, cognitive, educaționale etc.) care ar fi putut duce la apariția simptomelor observate sau, dimpotrivă, să fie afectate de acestea.
 
Dincolo de existența sau absența unui diagnostic clinic, în urma evaluarii vor fi identificați factorii care contribule la apariția și menținerea simptomatologiei observate. Aceste informații vor sta la baza unui dezvoltării unui program personalizat de intervenție. 
 
În cadrul centrului CEICA din Cluj Napoca am dezvoltat oportunități de desfășurare a activităților de evaluare psihologica pentru adolescenti și intervenție în regim online. Acest tip de servicii de evaluare psihologica online pot fi disponibile total sau parțial online, în funcție de simptomele adolescentului, contextul specific, preferințele dvs. 
 
Pentru mai multe detalii cu privire la serviciile noastre, vă rugăm să consultați secțiunea „Ce facem”sau să ne contactați accesand pagina Contact