CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Evaluare psihologica pentru copii

  

Rolul de părinte vine cu bucurii și împliniri imense. E firesc. La fel de firești sunt și îngrijorăile părinților cu privire la dezvoltarea generală a copilului, gestionarea unor situații cotidiene mai dificile (ex: somnul copiilor, accese de furie, frici ect.) sau alte probleme de sănătate mentală, care necesită evaluare psihologica si intervenție specializată.
 

Evaluarea psihologica la copii - importanta

 
Identificarea cât mai precoce a unor posibile deficite – fie că ele sunt de dezvoltare, emoționale, comportamentale sau de altă natură –respectiv intervenția timpurie, împiedică acumularea acestor deficite pe măsură ce copilul crește și constitue elemente importante în reducerea simptomatologiei observate. Evaluarea psihologica, diagnosticul și intervenția precoce sunt cu atât mai importante atunci când se ridică suspiciunea unor posibile probleme de sănătate mentală. Din păcate, acestea sunt frecvent întâlnite și pot lua forme severe. Specific, unul din cinci copii se confruntă cu o tulburare de sănătate mentală, iar cele mai frecvent întâlnite la această vârstă sunt tulburările anxioase, depresive, ADHD-ul (OMS, 2004). Indiferent dacă părinții doresc să verifice dacă dezvoltarea copilului se încadrează în limitele normalului sau au diferite îngrijorări specifice, evaluarea psihologica a copiilor le poate fi de un real folos. 
 

Evaluarea psihologica la copii - desfasurare

 
Evaluarea psihologica pentru copii poate avea diverse grade de complexitate in functie de problemele psihologice care stau la baza. De obicei vor avea loc una sau mai multe întâlniri cu copilul, intalniri cu parintii acestuia, fiind necesara si completarea unor chestionare sau probe de evaluare psihologică.
 

Tipuri de evaluare psihologica pentru copii

 
În cadrul Centrului de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți (CEICA) vă oferim o gamă variată de servicii de evaluare psihologica adresate copiilor, atât cu scop de screening, cât și pentru diagnostic. Iată câteva:
  • Screening-ul dezvoltării (cognitive, sociale, emoționale, motice, prerechizitele școlarizării, autonomie personală);
  • Evaluarea dezvoltării neuropsihologice (Atenție/funcții executive, Memorie și învățare, Limbaj, Procesare vizuospațială, Dezvoltare senzoriomotorie);
  • Evaluarea pregătirii pentru școală;
  • Evaluarea sănătății mentale. 
Dincolo de existența sau absența unui diagnostic clinic, în urma procesului de evaluare psihologica a copiilor vor fi identificați factorii care contribule la apariția și menținerea simptomatologiei observate. Aceste informații vor sta la baza unui dezvoltării unui program personalizat de intervenție pentru familie și copil. 
 
În cadrul CEICA, am dezvoltat oportunități de desfășurare a activităților de evaluare psihologică pentru copii și de intervenție psihologica în regim online. Acest tip de servicii pot să fie disponibile total sau parțial online, în funcție de simptomele copilului, contextul specific, preferințele dvs. 
 
Pentru mai multe detalii cu privire la serviciile noastre, vă rugăm să consultați secțiunea„Ce facem” sau să ne contactați accesand pagina Contact