CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Evaluarea pregatirii pentru scoala

Pregatirea copiilor pentru scoala

Evaluarea pregătirii pentru şcoală

(3 - 6/7 ani)

 

„Este copilul meu pregătit pentru şcoală?”  e una dintre principalele întrebări la care părinţii caută răspuns atunci când cei mici se apropie de pragul de şcolarizare.

Literatura de specialitate arată că pregătirea pentru şcoală implică, pe lângă acele cunoştinţe prerechizite pentru învăţarea scris-cititului şi matematicii, un ansamblu complex de factori cognitivi, emoţionali, sociali, motrici, autonomie şi chiar factori temperamentali. Toate aceste componente pot - şi se recomandă - să fie urmărite încă de la vârste mici, pentru a asigura copilului o bună dezvoltare şi adaptare în mediul educaţional.  

 

Utilitate

 În urma unei astfel de evaluări – cu probe validate ştiinţific şi adaptate pe populaţie românească -  veţi obţine un profil al nivelului de pregătire pentru şcoală al copilului dumneavoastră. De asemenea, vă oferim recomandări pentru promovarea dezvoltării sau, dacă este cazul, pentru remedierea deficitelor de dezvoltare.

Sunt evaluate:

 • Prerechizite pentru cunoştinţele şi abilităţile de tip şcolar
 • Competenţe:
  • cognitive
  • sociale
  • emoţionale
  • motrice
  • autonomie personală
 • Temperament

 

Cum se realizează evaluarea

 PAS 1. Informaţii preliminare : După ce primim solicitarea din partea dumneavoastră, specialistul CEICA vă va contacta pentru a stabili, de comun acord, termenii colaborării.

 PAS 2. Completare de chestionare:  Evaluarea presupune completarea de către părinte a unui set de chestionare. Un alt actor important în procesul de evaluare este educatorul căruia îi este adresat un alt set de chestionare – implicarea acestuia îi evaluare este recomandată, dar nu obligatorie. (citiţi mai multe despre implicarea educatorului în evaluare)

 

Instrumentele de evaluare vor fi completate atat in format clasic (creion + hartie) cat si online sau in format hibrid (unele in format clasic, altele online) in functie de preferintele dumneavoastra.

 PAS 3. Analiza rezultatelor: Rezultatele chestionarelor sunt analizate prin compararea lor cu cele obţinute de un eşantion semnificativ de copii de aceaşi vârstă şi sex. Integrarea tuturor informaţiilor şi interpretarea este realizată de specialistul CEICA.

 PAS 4. Raport de evaluare: În final, veţi obţine un raport de evaluare cuprinzând rezultatele evaluării, concluzii şi recomandări pentru promovarea dezvoltării copilului. Raportul final va fi prezentat şi explicat de specialistul responsabil de caz.

 

Ce presupune din partea părintelui

 

 • Completarea chestionarelor
  • aproximativ 50 minute
 • Facilitarea relaţiei cu educatorul pentru completarea chestionarelor aferente
  • timp necesar din partea educatorului: aproximativ 20 minute
 • O întâlnire faţă în faţă sau online (videochat) pentru prezentarea Raportului
  • aproximativ 45 minute

 

Contactaţi-ne!

Dacă acest serviciu de evaluare răspunde dorinţelor dumneavoastră, ne puteţi contacta prin:

 

Telefon: 0756 164 680          

E-mail: ceica@cognitrom.ro

Site:  completând formularul de contact pe de site-ul nostru ceica.cognitrom.ro, secţiunea „Contact”

 După ce primim solicitarea, veţi fi contactat în cel mai scurt timp de către specialistul responsabil de caz. Împreună, veţi decide cele mai potrivite soluţii pentru desfăşurarea procesului de evaluare.

 

Răspundem cu plăcere întrebărilor dumneavoastră, la aceleaşi date de contact.

Vă aşteptăm!