CEICA - Centrul de Evaluare și Intervenție pentru Copii și Adolescenți - Cluj Napoca

Unul din 5 copii prezinta la un moment dat in viata o problema de sanantate mentala.
Mai putin de 25% din acestia beneficiaza de servicii de sanatate mentala specializata !

Ce facem > Terapie copii

Centrul de evaluare psihologica pentru copii si adolescenti CEICA vine in sprijinul parintilor prin evaluarea psihologica a copiilor, depistarea tulburarilor sau altor probleme psihologice cu care acestia se confrunta si ofera servicii specializate de terapie pentru copii si adolescenti.

Ce sunt sedintele de terapie psihologica pentru copii?

Psihoterapia în cazul copiilor se referă la o varietate de metode și tehnici (cum ar fi jocul, desenul, construcții, jocul simbolic, cât și conversația) utilizate pentru a ajuta copiii care manifestă dificultăți emoționale și comportamentale să își gestioneze mai bine starea emoțională și să manifeste comportamente adecvate.

Cum se desfasoara sedintele de terapie pentru copii?

Sedintele de terapie pentru copii se realizeaza, dupa caz, cu copilul, familia sau grupuri de copii. Adesea, intervenția psihoterapeutică vizează nu doar dezvoltarea abilităților copilului de a-și gestiona propriile probleme dar mai ales dezvoltarea abilităților părinților de a susține copilul și de a gestiona comportamentele problematice ale acestuia.

Cum se stabileste necesitatea terapiei pentru copii?

În cadrul evaluării, un specialist în sănătate mintală la copii va identifica nevoia intervenției psihoterapeutice. Decizia privind necesitatea apelarii la terapie pentru copii se ia pe baza informațiilor primite atât de la părinți, cât si de la educator/ învățător/profesor cât și pe baza evaluării față în față cu copilul de către un specialist. În funcție de rezultatele evaluării se stabilește ce tip de intervenție este necesară pentru a remedia problemele identificate.
În unele cazuri, este necesara o combinație între terapie psihologica și tratament medicamentos.

Cand este necesar sa apelati la sedinte de terapie psihologica pentru copii?

Sedintele de terapie psihologica pentru copii sunt adesea necesare în diverse probleme de sănătate mentală cu care se confruntă copiii: tulburări de anxietate, depresie, ADHD, Tulburarea opoziționismul provocator, dar și în probleme precum adaptarea copilului la situații de viață stresante precum divorțul părinților, adaptarea la o altă școală, diverse probleme care apar în context școlar.
 
Psihoterapia poate ajuta copilul în mai multe feluri: primește suportul emoțional de care are nevoie, învață să rezolve conflicte cu alți oameni, își înțelege emoțiile și problemele, învață să găsească soluții alternative la probleme vechi, se reduc manifestările simptomelor tulburării de sănătate mintală cu care se confruntă.
 
Durata terapiei pentru copii depinde de complexitatea și severitatea problemelor.
 
Centrul de evaluare psihologica pentru copii si adolescenti CEICA va asteapta in Cluj pentru sedinte de evaluare psihologica a copiilor, depistarea tulburarilor sau altor probleme psihologice cu care acestia se confrunta si ofera de asemenea servicii specializate de terapie pentru copii si adolescenti